Technológia


Napjaink borászatainak a jó minőségű bor előállításához optimális erjedési hőmérsékleteket kell biztosítani. A borászati üzemek hűtése és a hőmérséklet szabályozása jelentősen befolyásolja a borgyártás minden fázisát, a szőlő leszedése után a szőlő hűtését, tárolását, a fermentációt, a borkő stabilizációt a letisztulás folyamatában. A nem megfelelő borászati hűtési- vagy fűtési eljárások lelassíthatják vagy felgyorsíthatják a folyamatot, amely gyenge minőségű terméket eredményezhet.
Az általunk forgalmazott technológia az alábbi borászati hűtési megoldásokat kínálja a fermentációs folyamat minden lépéséhez:

A szőlő tárolása

A szőlőt leszedés után, a spontán érés megakadályozása érdekében hűtőszobában, 5°C alatt tárolják. A gyümölcsök préselés előtti hűtése is lelassítja az oxidációt.

Alkoholos erjesztés

A fermentációhoz ideális hőmérséklet fehér borok esetében 16°C és 20°C között, vörös bor esetében 24°C és 32°C között. A technológia pontosan szabályozható hőmérsékletet biztosít minden típusú tartály számára.

Malolaktikus erjesztés

A tejsavbaktériumok fejlődésének leginkább kedvező hőmérséklet 20°C és 22°C, ennek eléréséhez folyamatos hűtésre vagy fűtésre van szükség.

Borkő stabilizáció

A borkő kristályok kialakulásának elkerüléséhez a bort a palackba töltés előtt stabilizálni kell. A borkő stabilizáció elvégzéséhez a bort 0°C alá kell hűteni, így a kristályok könnyen elválaszthatók a letisztult bortól.

Palackozás és tárolás

A tárolási időszak során rendkívül fontos az állandó, optimális 12°C és 18°C közötti hőmérséklet. A tárolás során gyakran fűtésre is szükség lehet.

A borászati folyadékhűtőink integrálhatóak a borászatok épületgépészeti rendszerébe.

.